Middelbare leeftijd?

 

Volgens de Oxford English Dictionary ben je vanaf je 45e jaar van middelbare leeftijd, in ons eigen land ben je al vanaf je 40e jaar van middelbare leeftijd. En uit nieuwe onderzoeken blijkt dat iemand van 60 jaar pas de middelbare leeftijd heeft bereikt! Op deze blog ga ik ervan uit dat je tussen je 45e en je 65e van middelbare leeftijd bent ;-).

 

Maar zeg eens eerlijk, waar blijft de tijd?

 

Ik herinner mij nog een versje uit mijn Poesie album en dat ging ongeveer zo:

  • 10 – Dat zijn je kinderjaren
  • 20 – Ga je aan het sparen
  • 30 – Ben je al getrouwd
  • 40 – Ben je daarvoor al te oud (Dit slaat natuurlijk nergens op, maar nou komt ie……)
  • 50 – Dan gaat alles zakken!
  • 60 – Krijg je allemaal ongemakken
  • 70 – Daalt je leven af
  • 80 – Kom je dichter bij je graf
  • 90 – Is al een heel leven (Ben ik het helemaal mee eens, mijn vader mag volgende week zijn 90e verjaardag vieren).
  • 100 – Wordt je door God gegeven!

De omslag in dit versje is 50, het verval treedt in, je hebt de beste helft al gehad. Misschien zit je vast geroest in je baan of je relatie. En denk je: Nog 17 jaar, dan kan ik het rustiger aan gaan doen. (Als de AOW leeftijd niet hoger wordt ;-)) Dit gaat bij mij dus mooi niet gebeuren! Dat zakken, oké dat is wel een ding als je de vijftig passeert, maar gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel vijftig plussers, die ondanks dat alles wat gaat zakken, toch een heel leuk, gezond en gelukkig en ontspannen leven leiden.

 

Het nieuwe ouder worden

 

Uit onderzoek blijkt dat we ook verkeerd denken over leeftijd. Je leeftijd kan worden gemeten door de tijd te nemen dat iemand al heeft geleefd of je kunt het bekijken door in te schatten hoe lang iemand nog te leven heeft. Tweehonderd jaar geleden was iemand van 50 een heel oud persoon, maar nu niet meer. Laten we er maar van uitgaan dat je ergens tussen je 45e en 65e jaar de middelbare leeftijd bereikt. En trouwens, zolang de AOW leeftijd 67 (vanaf 2024) is, maak ik van de 65 jaar, 67 jaar.

 

Maar wat is dan oud? De duvel is oud!

 

Door een langere levensverwachting worden we ook steeds later oud.
Uit onderzoek blijkt dat de levensverwachting per 10 jaar met 14 jaar toeneemt. Door Corona is de levensverwachting wel weer iets gedaald, maar we kunnen gelukkig nog steeds heel oud worden.
Mijn man zijn oma (die trouwens 97 jaar is geworden), zei tegen haar SRV man (die zelf bijna met pensioen ging), toen hij vroeg hoe oud zij was…

“Hoe oud ik ben?..De duvel is oud,” snotjongen, die vraag stel je niet aan een dame van hoge leeftijd🤭.

Ach, laten we het er maar ophouden dat je zo oud bent als jij jezelf voelt😉.

 

Volg je mij al op Facebook en Instagram? Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, waardevolle tips over oa de overgang en nog veel meer leuks.