Het antwoord op de vraag waarom ik over de overgang blog is niet omdat ik het een leuk onderwerp vind. Nee, ik vind het eerder een boeiend onderwerp. Een onderwerp dat langzamerhand een beetje uit het verdomhoekje komt. De overgang heeft mijn kijk op het eindige leven veranderd. Pak een kopje koffie en/of thee en lees mijn persoonlijke verhaal waarom ik over de overgang blog?

 

Ach mevrouw, het zal de overgang wel zijn!

 

Ik kom maar zelden bij een huisarts, maar 8 jaar geleden op mijn 46e wel een aantal keren met vage klachten. Ik werd meerdere keren naar huis gestuurd met “Het zal de overgang wel zijn”. Na langdurig aandringen van mijn kant en na toch iets meer onderzoeken, kreeg ik op mijn 47e te horen dat het toch niet de overgang was! Er zat namelijk een groot goedaardig gezwel in mijn lever, ik schrok me te pleuris en mijn gezin ook!

 

Van geluk naar domme pech en weer terug naar geluk!

 

Dan blijkt het dat ik geluk heb! Het zit namelijk op de meest gunstige plek in mijn lever. Waarom het er zit? Daar is niet echt een antwoord op gekomen, ik zie het maar als domme pech! Na een aantal jaren monitoren en MRI scans heb ik samen met de arts afgesproken, dat ik pas weer terugkom als ik klachten krijg. Dit hebben we afgesproken in het voorjaar van 2018 en ik ben tot nu toe nog steeds klachtenvrij. Deze gebeurtenis in mijn leven heeft er wel voor gezorgd dat ik over de overgang blog.

 

Sabbatical en vaste baan opzeggen.

 

Ik heb na dit gedoe meteen een sabbatical genomen. Na mijn sabbatical heb ik direct mijn vaste baan opgezegd in het ziekenhuis en ben ik uit de ratrace gestapt. Ik leerde tijdens mijn yoga opleidingen dat ik als stuiterballetje ook heel goed kon rollen. Tijdens mijn yoga lessen viel het mij op dat heel veel vrouwen zo weinig weten over de overgang. Terwijl de meeste vrouwen er toch wel veel last van hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Na een hormoonyoga opleiding werd mijn interesse steeds groter in dit onderwerp. Ik las en leerde over de werking van (vrouwelijke) hormonen en over het effect van voeding op je hormonen.

 

Corona en de overgang.

 

Online yoga les geven vond ik niet leuk, workshops geven kon niet door Corona. Dus, ik ging weer aan de slag in het ziekenhuis, thuiszitten was geen optie voor mij. Dit keer ging ik werken als voedingsassistente met een contract op afroep basis en voordat ik het wist zat ik weer in de ratrace.

Op mijn 53e verjaardag besloot ik weer te stoppen met mijn werkzaamheden in het grootste ziekenhuis van Friesland, dit keer voorgoed! Ik kwam door de grote werkdruk helemaal niet meer toe aan mijzelf en mijn mooie plannen en ideeën. Daarnaast kwam ik eindelijk in de post-menopauze. Corona raakte ingeburgerd en Ik wist dat als ik nu niet voor mijzelf ging kiezen, dat ik tot mijn pensioen leeftijd weer in de ratrace zou zitten.

Het lukte mij niet om mijn eigen plannen vorm te gaan geven naast een baan – weliswaar als oproepkracht – in het ziekenhuis. De zware werkdruk, door Corona begon zijn tol te eisen. Tel daar bij op, dat ik soms weleens vergeet dat ik door dat gedoe met mijn lever wat sneller vermoeid ben dan iemand met een goed werkende lever. Je kan het zo zien, als jij 100 meter loopt, dan loop ik 200 meter, dus ik ben iets sneller moe dan jou.

 

Dus weer yoga les geven Bo?

 

 

Nee, elke week les geven kost mij teveel energie, af en toe een workshop geven vind ik wel leuk, dus wie weet. Ik ben weer gaan bloggen, iets wat ik altijd al leuk vond om te doen. Ik ben weer gaan schrijven en ik heb leuke plannen voor mijn blog. Daarnaast vind het ook leuk om vrouwen te adviseren over de overgang. Ik plan niet teveel vooruit want dan weet ik zeker dat ik weer een stuiterballetje word dat alleen maar kan stuiteren en dat wil ik absoluut niet meer!

 

Maar Bo, de overgang? Dat is toch een duf onderwerp?

 

Nee, het is absoluut geen duf onderwerp. Het is een heel erg boeiend onderwerp voor iedere vrouw. De overgang hoort gewoon bij het leven, je kunt er beter maar iets van weten, er gewoon openlijk en eerlijk over spreken, toch? Op mijn blog vind je daarom veel artikelen over de overgang en vooral handige tips en informatie over dit onderwerp. Hoe ik het precies ga invullen, weet ik nog niet precies. Het lijkt mij wel leuk om een vaste rubriek te gaan maken over de overgang, waarin ik vrouwen ook vragen ga stellen over hun eigen ervaringen met de overgang. En ook over hoe verschillend er gedacht en gesproken wordt over de overgang in verschillende landen en culturen.

 

Survival Guide Menopause Chick(en).

 

Momenteel ben ik druk bezig met een Survival Guide voor vrouwen in de overgang, een handig gidsje met kennis en informatie over de overgang op een luchtige manier. Want zeg nou eerlijk, dit onderwerp wordt nog te vaak overgeslagen, het is tijd dat daar verandering in gaat komen!

 

50+ Lifestyle.

 

Naast overgang gerelateerde artikelen schrijf ik ook over gezond leven en lifestyle voor vijftigplus vrouwen. Je vind artikelen over vakantiebestemmingen, plannen om nog een keer te verhuizen en/of te emigreren, over alles wat je nog zou willen doen na je 50e. Dus niet alleen maar artikelen over de overgang, de overgang is gewoon onderdeel van je leven.

Laten we afspreken dat we de overgang geen duf onderwerp meer noemen. Maar een boeiende periode in je leven, een periode die je met een goede voorbereiding zo aangenaam mogelijk kunt gaan maken voor jezelf. Een nieuwe periode, vol vrijheid, mooie plannen, reizen, nog een carrière switch?

Stel je dromen en daar waar jij gelukkig van wordt niet uit, geniet van je leven en maak zoveel mogelijk mooie herinneringen, die raak je namelijk nooit meer kwijt.