Midlifecrisis.
Ik heb even, nou ja, best wel lang getwijfeld over mijn blognaam. Midlifeblogster, ik ben een midlifester die blogt, dus zo kwam ik op deze naam. Wat mij opvalt tijdens een zoekwoorden onderzoek naar het woord midlife(r), is dat er bijna altijd crisis achter het woord staat en zo wordt het …de midlifecrisis. Ik heb de vijf belangrijkste vragen over de midlifecrisis op een rijtje gezet voor jou, lees je mee?
De 5 belangrijkste vragen over de midlifecrisis.
Van alle zoekwoorden en vragen die ik tegenkom tijdens mijn zoekwoorden onderzoek – dit is iets wat je als blogger doet om beter gevonden te worden in en door Google – zijn dit de vijf belangrijkste vragen over de midlifecrisis:
- Wat is een midlifecrisis?
- Komt iedereen een keer in een midlifecrisis?
- Zitten vrouwen ook in de midlifecrisis of is het bij vrouwen de overgang?
- Op welke leeftijd begint een midlifecrisis?
- Wat zijn de symptomen van een midlifecrisis?
1. Wat is een midlifecrisis?
Natuurlijk de eerste van de vijf belangrijkste vragen over de midlifecrisis. Volgens Wikipedia is de midlifecrisis een psychologisch verzamelbegrip voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen met een leeftijd tussen ongeveer 40 en 65 jaar. De term werd geïntroduceerd in 1965 door Elliot Jaques. Vaak wordt men op deze leeftijd geconfronteerd met zingevingsvraagstukken en wordt men daardoor uit balans gebracht. Of de midlifecrisis als zodanig daadwerkelijk bestaat of dat het onderdeel is van andere psychologische problemen, is een onbeantwoorde vraag in het wetenschappelijke debat. Veel mensen die in onderzoek aangaven een midlifecrisis te hebben, bleken dit na onderzoek toch niet te hebben. De midlife crisis wordt daarom ook vaak gezien als een modeverschijnsel.(Bron:Wikipedia)
Is de midlifecrisis een modeverschijnsel?
Ik vind het belachelijk om de midlifecrisis met een modeverschijnsel te vergelijken. Ik hou van modeverschijnselen – iets wat in de mode is, een verschijnsel dat als een mode opkomt en weer verdwijnt – maar de midlifecrisis als een modeverschijnsel zien. Liever niet, trouwens modeverschijnselen komen vaak weer tevoorschijn na verloop van tijd.
Hou maar op, je kent vast het spreekwoord ‘appels met peren vergelijken’ wel, toch?
2. Komt iedereen een keer in een midlifecrisis?
Uit onderzoek blijkt dat er maar 25% van de midlifers in een midlifecrisis komt, dat valt mij mee. De midlifecrisis duurt tussen de drie en tien jaar bij mannen en bij vrouwen maar tussen de twee en de vijf jaar (gelukkig ben ik een vrouw🤭).
3. Dus, vrouwen kunnen ook in een midlifecrisis terechtkomen?
Ik moet eerlijk bekennen, ik wist dat mannen in een midlifecrisis kunnen zitten, maar vrouwen? Zou het een combinatie kunnen zijn van de midlifecrisis en de overgang? Na een beetje onderzoek blijkt dat vrouwen, net als mannen in een midlifecrisis kunnen belanden.🫢
Uhhhh……laat me raden, vrouwen komen vaak in een midlifecrisis door de (naderende) overgang? (Lees hier alles over de naderende overgang…Zit ik al in de overgang?). Ja, het is zo dat de overgang inderdaad een grote rol speelt bij vrouwen die in in een midlifecrisis komen, maar relatie en werk spelen een nog grotere rol bij vrouwen – en ook bij mannen – in een midlifecrisis.
4. Op welke leeftijd begint een midlifecrisis?
De gemiddelde leeftijd waarop je in een midlifecrisis komt is tussen de 40 en de 60 jaar, bij sommige (voornamelijk) mannen, begint de midlifecrisis al rond het 35e levensjaar.
5. Wat zijn de symptomen van een midlifecrisis?
De laatste vraag van de 5 belangrijkste vragen over de midlifecrisis gaat over de 5 meest voorkomende symptomen van een midlifecrisis.
- Je vertrouwde boodschappen autootje is opeens niet meer leuk, jij wil het allerliefste een mooie, dure auto kopen.
- Plannen maken voor emigreren, of onverwachts een verre reis maken.
- Je hebt heimwee naar vroeger, je herkent vast weleens dat je denkt of zegt “Vroeger was alles beter”.
- Je hebt een intense behoefte om eindelijk te gaan voor die lang gekoesterde droom, die door het drukke gezinsleven, of bijvoorbeeld door een drukke carrière op de achtergrond is geraakt.
- Onrustig zijn, je neemt ondoordachte beslissingen, op het gebied van werk, relatie en/of financiën.
Herkenbaar? Eerlijk? Bij mij de laatste vier!!!!
🫣Ik dacht werkelijk dat ik bij de 75% zat en niet bij de 25%
Ik ben heel benieuwd of jij je kan herkennen in één of meer van bovenstaande symptomen? Laat het weten in een reactie onder dit artikel of niet, even goede vrienden hoor!
Liefs,
Bo