In de overgang hebben veel vrouwen last van warmte aanvallen zoals nachtelijk transpireren en/of opvliegers. Maar naast warmte aanvallen kun je ook last hebben van koude rillingen en kippenvel. En dit komt niet alleen door het koude weer.


Koude rillingen door de overgang.

 

Koude rillingen en kippenvel in de overgang hebben dezelfde oorzaak als opvliegers en nachtelijk transpireren. Opvliegers kunnen ook gevolgd worden door koude rillingen, dit komt doordat je lichaam weer probeert af te koelen na een opvlieger.

 

Hoe ontstaan een opvlieger en koude rillingen?

 

Je hormonen zijn tijdens de overgang op zoek naar een nieuwe hormonale balans. Hierdoor kunnen er gedurende een lange periode overgangssymptomen en/of overgangsklachten ontstaan. Opvliegers zijn het meest bekend en worden veroorzaakt door de vermindering van oestrogeen. Het warmte regulerende systeem in je lichaam raakt hierdoor uit balans, de hypofyse krijgt soms een verkeerd signaal binnen. Je bloedvaten gaan wijd open om de warmte kwijt te raken, tijd voor een opvlieger! Daarna is je temperatuur te laag en krijg je vaak koude rillingen of kippenvel.

 

Symptomen opvliegers.

 

Hoe herken je nou of je een opvlieger hebt? Aan de volgende symptomen herken je een opvlieger:

  • Het afwisselend heel warm hebben en ook koude rillingen.
  • Heel veel zweten zonder dat je je inspant.
  • Hartkloppingen.
  • Duizeligheid en/ of vlagen van misselijkheid.
  • Een opgefokt gevoel hebben, een kort lontje dus.
  • Hoofdpijn.
  • Een rood gezicht krijgen zonder dat je je inspant.

 

De intensiteit en de mate van een opvlieger verschilt per vrouw, sommige vrouwen hebben helemaal geen last van opvliegers. Maar kunnen wel andere overgangsklachten of symptomen hebben.

 

Hoe kun je er nu zelf voor zorgen om koude rillingen zoveel mogelijk te vermijden?

 

Pas je kleding aan door verschillende laagjes te dragen, draag kleding van natuurlijke materialen zoals bamboe, katoen, zijde en/of wol. Vermijd zoveel mogelijk synthetische stoffen, deze stoffen absorberen slecht.

Zorg ervoor dat je thuis een kamertemperatuur hebt van rond de 20 graden Celsius. Tegenwoordig met de hoge energieprijzen wordt 19 graden Celsius geadviseerd, let erop dat je maandelijks je energieverbruik goed in de gaten houdt.

Voor je beddengoed geldt dat je beter kunt slapen onder beddengoed van natuurlijk materiaal, dus geen synthetische stoffen. Sinds kort heb ik mijn kussensloop vervangen door een zijden variant, hierdoor heb ik veel minder last van nachtelijk transpireren.

 

Eetdagboek bijhouden in de overgang.

 

Let ook goed op wat je eet tijdens de overgang. Vermijd te pittig voedsel, wees matig met alcohol en cafeïne en hou eventueel een eetdagboek bij om te kijken wat voor eten en drinken jouw opvliegers en/of koude rillingen veroorzaakt.

 

Online leefstijladvies en eetdagboek.

 

Lijkt het jou fijn om een online eetdagboek met lifestyle advies voor tijdens de overgang te ontvangen? Stuur gerust een mailtje naar info@lifestylebo.nl en je ontvangt vrijblijvend alle informatie over het online leefstijladvies + eetdagboek.