Kopje koffie drinken goed of slecht?

 

Geniet jij ook elke dag van een lekker bakje koffie? Wist jij dat er wereldwijd per dag meer dan twee miljard kopjes koffie worden gedronken? Neem er een lekker bakje koffie bij, want regelmatig een kopje koffie drinken is helemaal zo slecht nog niet.

 

 


Welke leeftijd drinkt het meeste koffie?

 

Vijftigplussers zeker, ging er meteen door mijn hoofd. En ja hoor, kijk maar eens naar de volgende onderzoeksresultaten van het RIVM. Mannen drinken meer koffie dan vrouwen, het drinken van koffie neemt toe met de leeftijd. Mannen drinken na hun 51e jaar 34% meer koffie dan voor hun 51e jaar. Vrouwen drinken na hun 51e jaar 84% meer koffie dan voor hun 51e jaar. Vrouwen drinken voor hun 51e jaar veel minder koffie dan mannen. Tijdens de overgang kun je last hebben van opvliegers, koffie kan een trigger zijn. Als dit bij jou het geval is dan is het artikel over welke voedingsmiddelen opvliegers verergeren, ook interessant voor jou. 

 

Mijn eigen Barista maakt de lekkerste filterkoffie.

 

Ik drink elke dag vier bakjes koffie. Ik moet er wel even bij zeggen dat ik nooit zelf koffie zet, oké bijna nooit. Mijn man is mijn persoonlijke barista, wat een luxe hè? Hij maakt de lekkerste filterkoffie – dat is in mijn geval de lekkerste cappuccino – met een heerlijke laag schuim van havermelk en daar strooit hij dan nog een beetje cacao- of kaneelpoeder over. We hebben zelf sinds kort een nieuw koffiezetapparaat gekocht van Melitta (De Aroma Fresh van Melitta). Je kunt kiezen tussen verse bonen door de ingebouwde koffiemolen, die niet zoveel geluid maakt, of voorgemalen koffie. Je kan zelf bepalen hoe je de bonen gemalen wilt hebben en hoe sterk je koffie moet worden. Het koffiezetapparaat bevalt ons prima, de koffie is heerlijk. We hebben gekozen voor de variant zonder thermoskan, die gebruiken wij zelf nooit. 

Is koffie goed voor je gezondheid?

 

Als midlifer let ik toch wat meer op mijn gezondheid dan vroeger. Zo drinken wij sinds kort weer filterkoffie, want filterkoffie blijkt één van de meest gezonde manieren van koffiedrinken te zijn. Ik heb 10 jaar op de IC gewerkt, niet als verpleegkundige of arts, maar als facilities assistent. Ik heb daar het verschil geleerd tussen goede en slechte koffie. Wij dronken altijd filterkoffie op de IC, dit is namelijk beter voor je gezondheid.

 

Koffie en hart-en vaatziekten.

 

Door koffie te zetten met een papieren filter, blijven de stofjes cafestol en kahweol grotendeels achter in het filter. Cafestol en kahweol zorgen ervoor zorgt dat het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) in je bloed verhoogt. Blijft er teveel cholesterol in je bloedvaten plakken dan verhoogt dat de kans op hart- en vaatziekten. Op de site www.hartstichting.nl kun je lezen dat je koffie met mate moet drinken, dit komt neer op maximaal vier kopjes per dag.

 

Teveel (koffie) is altijd slecht.

 

Teveel koffie drinken is slecht, maar dit geldt eigenlijk voor alles. Mijn oma zei altijd “alles waar teveel voor staat is slecht”, behalve geld zul je nu denken, ook teveel geld is slecht, zei oma altijd. Oma is bijna 98 jaar geworden en leefde niet in Okiwana of Ikaria – ook wel bekend als de ‘Blue zones’, de plekken waar mensen meetbaar langer leven – Nee, oma leefde heel gelukkig gewoon midden in een grote stad, maar ze zette wel zelf haar eigen kopje filterkoffie op de ouderwetse manier. Ik bedoel maar😉

Hou jij ook van een lekker kopje koffie?

Liefs,

Bo

Volg je mij al op Facebook, Pinterest en Instagram, zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes en nog veel meer leuks😉

Volg je mij al op Facebook en Instagram? Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, waardevolle tips over oa de overgang en nog veel meer leuks.