Na je 50e geen ambitie meer? 

 

Vind jij dat je na je 50e het moet doen met minder energie, minder ambitie en minder leuke vooruitzichten? Denk jij dat je jouw beste tijd al hebt gehad na je 50e en dat je genoegen moet nemen met minder? Of vind jij dat je na je 50e best nog een (nieuwe) carrière kunt starten, een opleiding kunt volgen, gaan backpacken of emigreren? En maak jij van na je 50e, de beste tijd van je leven?

 

Minder zorgen door afname zorghormoon

 

Nu ik 53 ben en mijn zorghormoon nog steeds aan het dalen is, heb ik stiekem zin om mijn eigen leven te leiden. Een leven dat op mijn 53e bij mij past. Mijn kids zijn oud genoeg om voor zichzelf te zorgen, oké… er is wel weer een andere vorm van zorgen om de hoek komen kijken, namelijk mantelzorgen. Maar mijn plannen en ambities situeren zich nu op een heel ander vlak dan ‘zorgen’. Dit zorgt er weer voor dat ik mij wel een beetje schuldig voel, maar dat is heel normaal, ik ben er altijd voor ze als ze mij nodig hebben. Gelukkig snappen mijn kinderen dat ik tijd nodig heb voor mezelf en voor mijn plannen en ambities.

 

Hoe maak je van 50+ de beste tijd van je leven?

 

Het begint met het accepteren van je leeftijd en de verantwoordelijkheid nemen over je gezondheid en je geluk. Veel vrouwen ervaren tijdens de overgangsjaren chronische klachten en krijgen te maken met overgewicht. Als jij je goed voorbereid op wat je kunt verwachten tijdens de overgangsjaren, heb je het veel gemakkelijker tijdens deze periode. Ik geef je graag nog een aantal tips, hoe je van deze jaren de beste tijd van je leven kunt gaan maken.

 

Tips om van na je 50e het beste van je leven te maken:

 

  • Neem bewust tijd voor ontspanning, rust en aandacht voor jezelf.
  • Zorg voor voldoende slaap, ikzelf probeer in ieder geval 6 tot 7 uur per nacht te slapen.
  • Je lichaam heeft minder eten nodig als je ouder wordt. Ikzelf eet volgens de 80-20 regel, dit houdt in dat 80% van mijn voeding bewust en verantwoord is en dat ik de overige 20% zelf helemaal naar eigen wens mag invullen. Deze 20% was het eerste half jaar echt ongezond, maar werd al snel een gezondere keuze. Mijn regel is bijna 90-10 geworden, zo ga ik wat makkelijker door mijn overgangsjaren, het houdt mij fitter en energieker.
  • Blijf bewegen, zoek iets wat bij je past anders ga je het niet volhouden. Ik beweeg drie keer per week 30 tot 45 minuten vrij actief (zwemmen en krachttraining, dit laatste doe ik gewoon lekker thuis).
  • Doe vooral de dingen waar je energie van krijgt en die je echt leuk vindt, voor mij is dit  bloggen, schrijven en online ondernemen.
  • Vaker “NEE” zeggen, zonder “omdat…” er achteraan. Vind jij het moeilijk om “NEE” te zeggen? Is jouw antwoord meestal meteen “JA”, terwijl je eigenlijk “NEE” wil zeggen? Antwoord dan dat je er zo snel mogelijk op terugkomt, of dat je eerst even in je agenda moet kijken. Het werkt echt, je geeft jezelf namelijk even de tijd om erover na te denken.
  • Geniet ook van de kleine dagelijkse dingen, voor mij kan dat een kopje koffie drinken – het liefste buiten in de zon -zijn, of kijken naar een mooie sterren hemel met een mooie maan.
  • Door levenservaring en wijsheid creëer je meer evenwicht in je leven na je 50e. Je kan vaak beter relativeren en hebt meer kracht gekregen om teleurstellingen te verwerken.
  • Grijp nu de kansen die je hebt gemist toen je jonger was. Ga nu voluit voor het leven dat je diep van binnen graag wil leiden. Als je nu niet de verantwoordelijkheid neemt voor je geluk heb je de kans om gefrustreerd te raken. Grote kans dat je het gevoel krijgt dat je niet het beste uit je leven hebt gehaald. Dus, ga jij ook het beste van je leven maken na je 50e?

 

 

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Heb jij het gevoel als vijftigplusser, dat jij je beste tijd al hebt gehad? Of heb je net als mij, nog volop plannen en ambities? Laat het me gerust weten in een reactie onder deze blogpost.

 

Liefs,

Bo

 

Volg je mij al op Facebook en Instagram? Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, waardevolle tips over oa de overgang en nog veel meer leuks.