Afvallen met chocola in de overgang?


Afvallen blijft een hot topic onder midlife vrouwen (oké, 
onder bijna alle vrouwen😉). Afvallen is niet altijd even makkelijk en al helmaal niet tijdens de overgang. En doordat er nog telkens nieuwe diëten bijkomen – waar je wel echt van gaat afvallen😉 – zie je door de bomen het bos niet meer. Sommige vrouwen komen aan in de overgang en vinden het moeilijk om af te vallen. Ze volgen het ene dieet na het andere dieet, maar afvallen? Nee, dat lukt ze niet. Als ik jou nou vertel dat je wel kunt afvallen, zelfs met het – net door mijzelf bedachte – Tony Chocolonely dieet😁. Chocolade eten en afvallen? Hoe dan?

Nieuw dieet introduceren, piece of cake!

 

Ja, je leest het goed! Wil jij graag een nieuw dieet introduceren? Fluitje van een cent! Kijk maar eens naar mijn Tony Chocolonely dieet! Gedurende twee weken, veel bewegen en elke dag twee repen en verder alleen water en thee. En ja, je valt minstens een kilo af in die twee weken! Ja, Bo, geloof jezelf in wat je nu zegt, uhh schrijft? Jaaaa!!!

Het maakt namelijk voor je lichaam niet uit of de energie afkomstig is uit een stuk Tony Chocolonely (mmmm, zo lekker, vooral de oranje variant met karamel en zeezout), chips, fruit, groente of uit gezonde samengestelde voeding.

Energie = Energie.

Het gaat namelijk bij afvallen niet om de voeding die je eet. Nee, het gaat om de hoeveelheid energie die je per dag opneemt en verbruikt. De hoeveelheid energie bepaalt of je afvalt of niet!!!

 

Goede voeding.

 

Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat als je iedere dag twee repen chocolade eet, je onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is daarom niet geheel onbelangrijk aandacht te geven aan welke voedingsmiddelen je eet tijdens het afvallen. Om je lichaam gezond te houden is het belangrijk dat wat je eet ook voldoende gezonde voedingsstoffen bevat. In goede voeding komen alle stoffen die het lichaam dagelijks nodig heeft in de juiste hoeveelheden voor. (Helaas is dit niet het geval bij mijn Tony Chocolonely dieet🤭). Essentiële voedingsstoffen zijn belangrijk voor het uitvoeren van allerlei essentiële lichaamsprocessen, ook tijdens de overgang!

 

Negatieve en positieve energiebalans.

 

Om op gewicht te blijven moet je energiebalans in evenwicht zijn. Je energiebalans is in evenwicht als de opname van de energie uit je voeding gelijk is aan de energiebehoefte. Bij een negatieve energiebalans ligt de energieopname lager dan het energieverbruik, hierdoor zal je gewicht lager worden, je gaat afvallen. Bij een positieve energiebalans ligt de energieopname hoger dan het energieverbruik, hierdoor zal je in gewicht toenemen.

Afvallen tijdens de overgang. 

 

A piece of cake dus. Gewoon niet meer gaan eten dan je verbrandt. Jep, zo is het! Maar tijdens de overgang zijn er een aantal extra weetjes, waar je zeker rekening mee moet houden. Anders blijft het afvallen iedere keer een hopeloze poging en dat moet je zelf niet willen.

Dit zijn 9 weetjes die jou gaan helpen bij het afvallen in de overgang:

  1. Normaal heeft een vrouw ongeveer 2000 kcal nodig per dag om op gewicht te blijven. In de overgang en na je 60e mag je hier nog 500 kcal van aftrekken, dus dat worden 1500 kcal per dag.
  2. Je stofwisseling wordt trager in de overgang, dit is erg ongunstig als je wilt afvallen, krachttraining zorgt ervoor dat je stofwisseling wat sneller gaat. En nee, je hoeft hiervoor niet naar de sportschool, je kan thuis ook oefeningen doen met losse gewichten en/of weerstandsbanden.
  3. Afvallen lukt niet en is moeilijker door spierafbraak in de overgang. Extra eiwitten zorgen voor extra spiermassa, dus haal dagelijks voldoende eiwit uit je voeding, ga hierbij uit van 1,5 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht.
  4. Veel vrouwen slapen slechter tijdens de overgang, hierdoor raakt je stofwisseling verstoord en door oververmoeidheid ontwikkel je sneller snaaibuien.
  5. Je schildklier reguleert je stofwisseling en kan door hormoonschommelingen tijdens de overgang ervoor zorgen dat je makkelijker aankomt dan afvalt.
  6. In de overgang heb je vaak wat meer last van stress, het hormoon cortisol gaat hierdoor omhoog en dit zorgt er ook weer voor dat je makkelijker aankomt tijdens de overgang.
  7. Bijna iedere vrouw komt tussen de 2 en 5 kilo aan in de overgang. So what? Probeer dit te accepteren, scheelt weer een hoop stress en nog meer extra kilo’s😉.
  8. Zorg voor een stabiele suikerspiegel, zo voorkom je snaaibuien, probeer zo weinig mogelijk suiker te eten.
  9. Eet goede vetten, dit zijn de onverzadigde vetten! Vooral bij koolhydraatarme diëten merk ik dat er veel vrouwen zijn die teveel verzadigde vetten binnen krijgen. Dit is niet goed voor je hart en vaten! Hier lees je alles over goede vetten.

 

Auf wiedersehen Tony.

 

Ik heb zelf door het aanpassen van mijn voeding tijdens de overgang, nu een lange afstandsrelatie met Tony. Doordat ik geen suiker (oké, bijna geen suiker) meer neem vind ik Tony niet meer zo lekker, sorry Tony🫢.

Verslond ik je vroeger nog in één keer, nu ben je niet meer aantrekkelijk genoeg voor mij. Nou ja, zo af en toe nog een klein beetje, in de periodes dat mijn hormonen blijven dansen, dan vind ik het heel fijn dat je er nog altijd voor me bent.

Liefs,

Bo

PS: Voor de dames die af en toe cheaten met een dieet (doe ik zelf nooit🤪). Kan gebeuren, af en toe cheaten kan je helpen om je doel sneller te bereiken tijdens een dieet!

 Life is like a box of chocolates….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg je mij al op Facebook en Instagram? Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, waardevolle tips over oa de overgang en nog veel meer leuks.