Dingen die niemand je verteld over de overgang.

 

Er zijn een aantal dingen die niemand je verteld over de overgang, ben je er klaar voor? Tja, je kan weg rennen, je verstoppen, maar het heeft geen zin, je wordt vroeg of laat toch met de overgang geconfronteerd. Je kan je er wel op voorbereiden, de aanval is de beste verdediging, je bent sterker dan jezelf denkt, je overleeft het wel hoor!

De overgang duurt gemiddeld 4 tot 7 jaar. Hè, zolang? Ja! Soms zelfs nog langer, namelijk 10 jaar! De overgang is de hele periode waarin je lichaam zoekt naar een nieuwe hormonale balans. De overgang kent verschillende fases en begint met de pré-menopauze. Dit is de periode voor je laatste menstruatie, deze periode duurt gemiddeld vier jaar. De tweede fase is de menopauze, dit is de dag van je laatste menstruatie, menstrueer je 12 maanden niet meer, dan kun je zeggen dat je de menopauze hebt gehad. De menopauze duurt in feite maar één dag. De derde fase is de post-menopauze, deze fase start nadat je menstruatie 12 maanden is uitgebleven en duurt gemiddeld drie jaar, soms langer🫢

 

De 10 dingen die niemand jou vertelt over de overgang zijn:

 

  1. Je buik(je) zorgt ervoor dat je ineens veel makkelijker blijft drijven, dus je opblaas zwemband kun je voortaan thuis laten😜
  2. Bij jou zou het zomaar elke dag internationale pannekoekendag kunnen zijn, je billen worden platter dan plat, je achterste gaat op een pannenkoek lijken.
  3. Ook al ben je een natuurlijke blondine, je krijgt er zwarte haren bij en dit vooral op plekken waar je ze niet wil hebben🥸
  4. Je krijgt er een paar kilo lichaam extra bij zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.
  5. Je wordt een echte multi-tasker, je kan tegelijk niesen (ja, niezen kan ook het wordt allebei gebruikt in onze Nederlandse taal) en plassen!
  6. Ondanks een boodschappenlijstje kom je tocht thuis zonder het belangrijkste wat er op staat.
  7. Er vindt een transformatie plaats in je geest en ziel maar er vindt ook vaak een transformatie plaats in je lichaam.
  8. De meeste huisartsen jouw overgangsklachten anno 2022 nog steeds niet serieus nemen, maar de overgangsconsulente wel.
  9. Je hormonen blijven maar dansen, ook als jijzelf niet meer wil dansen.
  10. Ik heb het beste voor het laatst bewaard: je intuïtie wordt sterker en dit zorgt ervoor dat je de idealen en de dingen die je als kind wilde doen opnieuw in je gedachten opduiken. De overgang is dé kans bij uitstek om je onvervulde levensdromen uit te laten komen                                                                             

 

 

Wil jij weten of je al in de overgang zit?

 

Aan jou de keuze, weet jij nog niet zeker of je al in de overgang zit? En wil je graag meer weten over deze periode? Check het zelf met deze vragenlijstHeb je veel klachten en wil je er graag met iemand over praten? Neem dan contact op met een overgangsconsulente en maak een afspraak voor jezelf, dit kan vaak zonder verwijzing van je huisarts. Kijk wel even naar de dekking van jouw verzekering!

 

Een slimme midlife meid blijft op haar toekomst voorbereid 😉

 

Liefs,

 

Bo

Volg je mij al op Facebook en Instagram? Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, waardevolle tips over oa de overgang en nog veel meer leuks.